Care este rolul ventilației într-o locuință ?

Modul în care aerul circulă între o locuință și mediul exterior, precum și în camere și între acestea, influențează semnificativ gradul de confort și sănătatea celor ce locuiesc sub acoperișul ei.

Acesta poartă și denumirea de ventilație a locuinței, putând fi de trei feluri: naturală, mecanică și mixtă.

Care este rolul ventilației într-o locuință?

Ventilarea locuinței se efectuează cu ajutorul unor sisteme de ventilație. Acestea trebuie să fie eficiente și să se preteze nevoilor specifice ale casei pentru a putea asigura atât sănătatea, cât și confortul celor care o locuiesc.

O ventilație eficientă:

  • Ajută la o circulație optimă a aerului prin locuință, purificându-l;
  • Ține la distanță praful și alergenii;
  • Ajută în eliminarea mirosurilor neplăcute;
  • Controlează nivelul de umiditate din interior, menținând aerul proaspăt;
  • Împiedică formarea condensului atât pe geamuri, cât și în alte zone din interior, prevenind apariția mucegaiului.

Este important de știut faptul că în interiorul unei camere aerul este de cel puțin 5 ori mai poluat față de cel din exterior. Un sistem de ventilație eficient va înlătura nu doar praful, ci și restul particulelor dăunătoare pentru sănătate.

De asemenea, menținând nivelul optim de umiditate, acesta va feri casa de posibilele deteriorări structurale și va garanta un mediu sigur și confortabil, în care cei care locuiesc se pot odihni mai bine, se pot relaxa și se pot concentra mai ușor.

Cum se poate realiza ventilația unei locuințe?

Sistemele de ventilație se împart în două mari tipuri:

   1.Ventilație naturală – Acestea sunt cele mai vechi metode prin care aerul din locuințe este purificat și se efectuează atât prin intermediul golurilor și fisurilor casei, cât și prin deschiderea ușilor și a ferestrelor. Aerul este lăsat, astfel, să circule liber în interiorul camerelor,  fiind destul de eficient în privința diluării poluanților atmosferici, mai ales în cazul clădirilor vechi.

Dat fiind faptul că aceste sisteme nu pot fi controlate, aerisirea nu se va face, însă, uniform. De asemenea, ventilarea naturală se poate dovedi destul de costisitoare în sezonul rece, când apar costuri suplimentare generate de necesitatea de a readuce temperatura din camere la un nivel confortabil, iar, în ceea ce privește sănătatea, aceasta poate genera probleme datorită curenților de aer și a diferențelor de temperatură interior-exterior.

  2.Ventilație mecanică – Presupun utilizarea unor echipamente speciale, dintre care se pot menționa ventilatoarele, hotele și sistemele de ventilație instalate de regulă în întreaga clădire (centralizate).

În ultima perioadă se observă un interes crescut pentru sistemele de ventilație cu dublu flux si recuperare de caldura care, datorită faptului că sunt montate separat, în fiecare cameră, permit un control mai bun, sunt mai silențioase și mai economice, menținând totodată aerul curat și proaspăt, împiedicând crearea condensului și eliminând mirosurile deranjante.

Ventilația mecanică este ideala pentru locuințele noi care, construite pe principii stricte de eficiență energetică, sunt etanșe și nu respiră aproape deloc.

Aceste două tipuri de ventilație se pot uni, în multe dintre casele moderne făcându-se acest lucru. Ventilația mixtă – care se bazează pe ventilația naturală pentru răcire și pe cea mecanică pentru eliminarea poluării în exces și controlarea nivelului umidității – este destul de eficientă și necesită costuri medii.

Din păcate, de cele mai multe ori, presupune existența într-o locuință a unor sisteme de ventilație mecanice reprezentate de hote – în bucătării, și ventilatoare de evacuare – în băi.

În sezoanele cu risc crescut de dezvoltare a alergiilor, ventilația mixtă se poate dovedi, astfel, ineficientă. Nici în sezonul rece nu va face față cu succes, diferențele de temperatură având efect atât asupra sănătății locuitorilor casei, cât și asupra bugetului acestora.

Care este cel mai eficient sistem de ventilație?

Atât în casele vechi, cât și în cele noi, cel mai bun mod de a pune aerul în mișcare și de a-l purifica este reprezentat de sistemele de ventilație descentralizate cu recuperare de căldură.

Acestea, datorită faptului că funcționează pe principiul de dublu flux, mențin o temperatură constantă în încăpere, înlătură particulele nocive din aer, controlează nivelul umidității și înlătură eficient mirosurile neplăcute.

De asemenea, deși necesită o investiție mai mare spre deosebire de alte metode de ventilare a aerului, își justifică pe deplin costul în timp, contribuind la reducerea cheltuielilor cu utilitățile.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SOLICITĂ OFERTA PERSONALIZATĂ

Pentru a afla prețurile produselor sau alte informații necesare, apelați-ne cu încredere.