Care sunt cei mai periculoși alergeni din locuința ta

Extrem de banale și totuși periculoase pentru anumite categorii de persoane, alergiile au ajuns să devină probleme tot mai des întâlnite, cu care se confruntă în special cei care locuiesc în mediul urban. În topul bolilor cronice, realizat de Organizația Mondială a Sănătății, acestea ocupă locul al patrulea și, din păcate, numărul celor afectați este în continuă creștere.

Atât praful, cât și anumite alimente, polenul, acarienii și chiar adorabilele animăluțe de companie pot cauza nenumărate neplăceri, de la crize de strănut și mâncărimi de nas, la conjunctivită, tulburări gastro-intestinale, dificultăți respiratorii și, uneori, chiar șoc anafilactic.

Mulți dintre alergeni sunt mereu prezenți în jurul nostru, cu precădere în locul în care petrecem foarte mult timp și care, în esență, ar trebui să ne protejeze – acasă.

Ce sunt, mai exact, alergenii?

alergeni din casa

Înainte de a prezenta topul celor mai periculoși alergeni care se găsesc într-o locuință, este nevoie să definim termenul de alergen. Astfel, putem spune că un alergen este o substanță antigenică (din afara organismului) care nu este tolerată bine de corpul uman și produce astfel o reacție de hipersensibilitate din partea sistemului imunitar.

Este important de știut faptul că alergenii produc reacții doar la anumite persoane, mai sensibile, și se manifestă diferit. De exemplu, în timp ce unele persoane nu au absolut nicio reacție la părul de animale, altele, când intră în contact cu acesta, manifestă reacții ce pot varia de la simple strănuturi, la respirație șuierătoare sau astm.

Alergenii pot fi clasificați astfel:

● inhalatori: polen, epitelii de animale, mucegaiuri, acarienii din praf etc.
● alimentari: fructe, legume, ciocolată, produse lactate, pește etc.
● injectabili: penicilină, salicilați, anestezice etc.
● de contact: înțepături de insecte, țesături sintetice, produse cosmetice etc.

Top 5 cei mai periculoși alergeni dintr-o locuință

O foarte bună parte din timp o petrecem acasă, relaxându-ne în fața televizorului, gătind și cinând alături de cei dragi, dormind etc. Dar oare, în timp ce întreprindem aceste activități, câți alergeni ne înconjoară?

Răspunsul este simplu – mulți! Sunt nenumărați factori alergeni într-o locuință însă acest lucru nu ar trebui să ne provoace teamă, ci să ne împingă să conștientizăm prezența lor, să știm să îi depistăm și să răspundem corect la întrebări de genul: cum
reduci alergenii din locuință sau cum scapi de alergenii din locuință?

1. Acarienii – insectele invizibile din fibrele textile și din mobilă

Aproximativ 44% dintre alergii sunt cauzate de acarieni, aceste organisme microscopice din clasa arahnidelor fiind astfel considerate a fi principalii alergeni dintr-o locuință. Se găsesc special în fibrele textile (covoare, așternuturi de pat), în mobilă, pe pardoseală și, cel mai frecvent, în praf.

Cum scăpăm de acarienii de praf? Nu se poate să eliminăm complet acarienii din casă însă putem să le reducem numărul prin curățarea regulată a locuinței și evitarea achiziționării de produse (mochete, perdele, pături) greu de curățat. De asemenea, este important să dăm cu aspiratorul cel puțin o dată pe săptămână peste tot și să aerisim corect încăperile, menținând o temperatură de aproximativ 18 grade Celsius în acestea.

2. Praful – un alergen care se găsește peste tot

Foarte multe persoane își pun întrebarea cum scapi de praf? însă răspunsul nu este unul atât de simplu pe cât pare. Oricât s-ar da cu aspiratorul și oricât de des s-ar șterge praful de pe mobilier, în scurt timp după, acesta se va depune la loc. Alergiile la praf sunt extrem de frecvente, în special în rândul celor care locuiesc la oraș, în locuințe ventilate incorect. Se manifestă diferit de la o persoană la alta, reacțiile variind de la simple strănuturi, la probleme respiratorii severe.

Cum scapi de praful din casă? În primul rând, este important să se știe faptul că metodele obișnuite de a face curățenie (măturatul, aspiratul, ștersul prafului) ar putea înrăutăți alergia deoarece particulele dăunătoare sunt mobilizate în aceste procese. Pentru a elimina praful nu este nevoie doar de aspirarea periodică, cu ajutorul unui aspirator de bună calitate, ci și menținerea unui nivel optim al umidității (45%), precum și a unei temperaturi normale (care să nu depășească 20 de grade Celsius).

3. Animalele domestice – o companie ce se poate dovedi uneori neplăcută

Studiile arată că aproape 30% dintre oameni sunt alergici la părul de animale și, cum în mai toate locuințele se găsește un mic suflețel, aceste alergii trebuie tratate cu maximum de responsabilitate. Tusea și respirația șuierătoare sunt doar două simptome ale unei astfel de alergii, însă totul se poate agrava până la dezvoltarea unor forme severe de astm.

Cum scapi de alergia la animale? Desigur, principalul mod prin care se poate scăpa de această alergie este prin renunțarea la animăluțul de companie. Pentru unii însă, poate fi prea greu. Astfel, se recomandă vizita la un alergolog, specialist care poate
oferi informațiile necesare sau poate recomanda un vaccin pentru alergii.

4. Mucegaiul – un „călător“ pe calea aerului, care afectează grav sistemul respirator

Mucegaiurile se dezvoltă în camere umede și ventilate incorect, mai exact în locurileunde umiditatea este mult peste limita normală (sub mochete, sub tapet, în sisteme de aer condiționat). Acestea pot cauza alergii severe, ale căror simptome pot varia de la strănuturi și tuse, la edeme ale pleoapelor, erupții cutanate, greață, dureri abdominale și chiar depresie.

Cum scapi de alergia la mucegai? Alergia la mucegai poate fi combătută cu ajutorul ventilației corecte a locuinței. În cazul locuințelor noi, se recomandă achiziționarea unor sisteme de ventilație performante care să mențină o temperatură optimă și să regleze nivelul umidității din interior.

5. Gândacii și alte insecte – pericolele ascunse din locuințele cu umiditate excesivă

În locuințele cu umiditate excesivă (peste 60%) își fac mereu apariția tot felul de insecte, de la gândacii de bucătărie, la păianjeni și alte mici vietăți. Alergiile la mușcături de insecte sunt și ele destul de frecvente, fiind în multe cazuri extrem de periculoase. Unii oameni se lovesc de simptome cum ar fi greața sau durerile abdominale, în timp ce alții pot ajunge la șoc anafilactic.

Cum scapi de alergia la insecte? Din păcate, această alergie nu are tratament. Cum nu ne putem izola, trebuie să acceptăm faptul că în jurul nostru trăiesc o mulțime de alte vietăți, unele dintre ele greu de observat. Singurul lucru pe care îl putem face în astfel de situații este să avem grijă să curățăm locuința și să o ventilăm corespunzător.

În concluzie, pentru a putea afla cum să scapi de praf și polen, de acarienii din țesături, de mucegaiuri și de alți alergeni este necesară o informare corespunzătoare. Din păcate, multe dintre alergii nu pot fi tratate total însă, știind pericolele care ne înconjoară, putem lua măsuri de protecție și putem ține sub control reacțiile negative pe care aceste afecțiuni le au asupra organismului nostru.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SOLICITĂ OFERTA PERSONALIZATĂ

Pentru a afla prețurile produselor sau alte informații necesare, apelați-ne cu încredere.