Condensul pe geamuri se formează din cauza umidităţii crescute?

Există mai multe modalităţi prin care se formează condensul pe geamurile termopan, însă cauza, este de fiecare dată aceiaşi; temperatura scăzută a geamului şi umiditatea excesivă din încăpere.

Condensul pe geamuri se formează din cauza umidităţii crescute în cameră?

Uneori, problema „aburirii” geamurilor este legată în principal de perioadele reci. Fenomenul formării condensului se studiază la orele de fizică de clasa 6 la tema: „punctul de rouă”. Pe scurt – problema are două componente: temperatura scăzută a suprafeței foii de sticlă și umiditatea din încăpere.

Luați în considerare un exemplu practic

Exemplu: S = suprafața camerei de 16m² și un volum V = 43m³, cu un geam din sticlă dublă, fără ventilație, temperatura aerului exterior de -10 ° C, temperatura în cameră +21 ° C și o umiditate de 80%.

– În conformitate cu graficul din poză, determinăm conținutul de umiditate al aerului din încăpere. În cazul nostru umiditatea 100%, înseamnă 18,72g /m³ de apă în aer, și respectiv pentru 80%, este – 14,98 g/m³.

– Determinăm „punctul de rouă”. și anume temperatura la care geamul va forma condens. În cazul nostru este la +17,4 ° C

Având în vedere faptul că, în conformitate cu calculele termice, temperatura suprafeței geamului (geamul din sticlă dublă cu R = 0,38), va fi +14,12 ° C, acesta va forma condens garantat. Mai exact va începe să formeze condens de fiecare dată când temperatura de afară o să scadă sub + 4,9 ° C.

Ce putem face pentru a păstra geamurile uscate şi transparente?

Din punct de vedere al legilor fizice avem doar trei opțiuni:

creștem termorezistența geamurilor (cum ar fi utilizarea unui geam termopan cu R = 0,78)

creştem temperatura de la suprafaţa sticlei cu ajutorul unei surse separate de căldură.

scădem nivelul de umiditate din încăpere (cu ajutorul unui sistem de ventilare)

Prima opţiune (de înlocuire cu geamuri duble) este destul de scumpă, şi nu întotdeauna disponibilă. Iar geamurile oricum vor forma condens, deși deja la o temperatură mai scăzută. Aceasta se va întâmpla atunci când temperatura exterioară va fi mai mică decât -8,5°C

A doua opțiune, deși rezolvă problema, este o soluţie foarte scumpă și neeficientă, astfel ca nu o vom lua în considerare.

Prin urmare, haideţi să analizăm mai atent ultima opțiune (legată de instalarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură în cameră), ca posibilă soluţie la problema umidităţii ridicate din încăpere. Dar, mai întâi să clarificăm: care de fapt, ar trebui să fie nivelul optim al umidităţii din încăpere? În conformitate cu fiziologia umană, cercetătorii afirmă că pentru o respiraţie confortabilă, umiditatea optimă este de – 50% ± 5%. Aşa că o să luăm acest nivel ca referinţă pentru efectuarea calculelor.

Să facem calculele:

Cantitatea de umiditate într-o încăpere cu (S = suprafața 16m² şi V = volumul 43m³) la temperatura camerei la 21 ° C și o umiditate de 80%, este de: 644g (14,98 g / m³ x 43 m³)
Atunci când temperatura exterioară este de -10 ° C și umiditatea de 80% – conținutul de apă din aerul exterior va fi de numai 1,93 g / m³.

Pentru a rezolva aceasta problemă de obicei se instalează un sistem de ventilație pentru a elimina excesul de umiditate din interior în exterior. Sensul fizic al acestei soluţii este că un metru cub de aer cu umiditate egală, dar la temperaturi diferite, conține diferite cantități de umiditate. În acest caz: 14,98 g / m³ în aerul interior, și 1,93 g / m³ în aerul exterior.

Având în vedere faptul că aerisirea: la înlocuirea 1 m³ de aer din interior cu 1 m³ de aer din exterior, conținutul de umiditate din cameră se reduce cu 13.05g, pentru a atinge umiditatea interioară de 50%, este necesar să se înlocuiască 30,8 m³ de aer. Trebuie să remarcăm faptul că atunci când se utilizează sistemul de ventilație cu admisia şi evacuarea simultană, cum este sistemul de ventilare PRANA, acest volum de aer este suficient pentru o şedere confortabilă în încăpere a 3-4 persoane.

Să calculăm acum care este temperatura de formare a condensului în situaţia în care în încăpere este instalat un sistem de ventilare cu recuperare de căldură.

Conform graficului, la un nivel de umiditate de 50% cantitatea de umiditate este de 9,36 g /m³. Respectiv condensul pe geamuri se formează la o temperatură a geamurilor de + 9 ° C, iar acest lucru este valabil la o temperatură exterioară de – 33 ° C, pentru geamurile cu un singur rând de sticlă şi -65 ° C pentru geamuri duble.

Și, în cele din urmă. SĂ NU UITAŢI – problema de umiditate ridicată nu este una de fizică, ea este, mai presus de toate, o problemă care ne afectează direct sănătatea familiei și sănătatea casei noastre. Afectează sistemul nostru imunitar şi creştere costurile cu reparaţiile urmelor extrem de vizibile de igrasie şi mucegai lăsate pe pereţi

ŢINEŢI MINTE– cea mai bună soluție pentru umiditatea ridicată este un sistem de ventilație corespunzător în încăpere.

Cum aleg un recuperator?

Specialiștii noștri vă vor ajuta la calcularea corectă a schimbului de aer necesar al incintei și la alegerea modelului optim de recuperator.

SOLICITĂ OFERTA PERSONALIZATĂ

Pentru a afla prețurile produselor sau alte informații necesare, apelați-ne cu încredere.