Pe 18 martie, un studiu al Institutului Național al Alergiilor și Bolilor Infecțioase (Hamilton, SUA) cu privire la efectul diverselor substanțe asupra vieții coronavirus a fost publicat în revista on-line New England Journal of Medicine .
Ce știm?
Acest coronavirus este de 2 tipuri : SARS-CoV-1 și SARS-CoV-2, fiecare tip se manifestă în felul său. Sursa virusului este orașul Wuhan (China). La 18 martie 2020, în lume există 207.860 de infecții. Au fost înregistrate focare de răspândire a coronavirusului în multe țări ale lumii, autoritățile introduc un regim de carantină strict și chiar o stare de urgență.
Un studiu realizat de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase a arătat că diferențele dintre tulpinile de coronavirus se referă la timpul de activitate al virusului în aer și pe suprafețe. Oamenii de știință au plasat probe de virus pe diverse suprafețe la o temperatură de 21-23 ° C și o umiditate de 40% timp de 7 zile.
Conform rezultatelor, virusul trăiește cel mai puțin timp sub formă de aerosol în aer – până la 3 ore. Un termen mai lung- îl prezintă pe plastic și oțel (48-80 ore). Pentru carton, timpul indicat durează 24 de ore. Cele mai optimiste rezultate au fost arătate de cupru: până la 4 ore pentru SARS-CoV-2 și până la 8 ore pentru SARS-CoV-1.
Pe data de 27 februarie 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut cela mai importante recomandări pentru igiena la locul de muncă în timpul pandemiei coronavirusului:
- tratarea regulată a suprafețelor (telefoane, tastaturi etc.) cu dezinfectanți;
- dotarea birourilor cu aparate pentru geluri antibacteriene ;
- spălarea regulată a mâinilor cu săpun;
- persoanele care prezintă semne de SARS să poarte maști medicinale;
- restricții privind accesul la locul de muncă pentru persoanele cu o temperatură de maximum 37,3 C;
- restricții de călătorie;
- monitorizarea temperaturii corporale a persoanelor care s-au întors din alte țări (în termen de 14 zile);
- elaborarea unui plan de lucru la distanță.
Pe baza cercetărilor și a recomandărilor de la OMS, AICARR (Asociația italiană a sistemelor de climatizare, încălzire și răcire) a elaborat o serie de recomandari pentru companii care nu au capacitatea de a practica munca de la distanță.
Recomandări pentru a reduce riscul de răspândire a coronavirusului:
- reduce nivelul de aglomerare a spațiilor închise (birouri, ateliere de lucru) de la 7 m2 la 25 m2/persoană;
- ventilează regulat sălile de lucru;
- foloseste sisteme de ventilație mecanică controlată;
- se recomandă menținerea sistemelor de ventilație pornite 24/7 la o viteză nominală sau maximă acceptabilă – pentru a îndepărta cât mai eficient particulele nocive din aer și pentru a reduce depunerea acestora pe suprafețe;
- dacă este necesar, organizați intervenții sanitare speciale.
De ce sistemele de ventilație sunt potrivite pentru ventilația spațiilor în care stăm în auto-izolare?
- Recuperatoarele PRANA sunt sisteme de ventilație descentralizate (locale). Aceasta înseamnă că fiecare cameră este ventilată separat, iar aerul din camere nu este amestecat. O astfel de ventilație este relevantă în special în perioada de auto-izolare, deoarece reduce riscul de răspândire a infecțiilor respiratorii în casa.
- Schimbătorul de căldură din cupru inhibă rapid activitatea bacteriilor și virusurilor, igrasiei și mucegaiului. Un studiu recent realizat de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (SUA) a arătat că pe suprafețe din cupru COVID- 19 are o durată de viață de până la 4 ore
- Controlul separat al debitelor de aer admis si evacuat , implementat în recuperatoarele PRANA, vă permite să setați modul cel mai confortabil sau necesar de funcționare.
- Spre deosebire de ventilatoarele care lucrează cu flux alternativ, recuperatoarele PRANA asigură admisia și evacuarea simultană . Aerul admis si evacuat trece prin schimbătorul de căldură (ceramică / aluminiu / plastic) în același mod. Acest lucru creează un dezavantaj pentru utilizarea în spitale. În cazul contaminării aerului, schimbătorul de căldură devine centrul răspândirii microbilor si virusurilor pe fiecare ciclu de intrare și evacuare.
La recuperatoarele PRANA se aplică principiul separării aerului admis și al aerului evacuat. Prin urmare aerul proaspăt de afară și aerul evacuat din cameră trec prin diferite canale ale schimbătorului de căldură și nu se amestecă. Acest principiu de separare a fluxului asigură un mediu sănătos și confortabil pentru ca oamenii să respire în siguranță.
- Smart- control și modul „AUTO” permit sistemului să funcționeze autonom, avertizând utilizatorii de efectele negative ale dioxidului de carbon, monoxidului de carbon, gazelor naturale, radonului, fenolului, benzenului și altor elemente periculoase.
Vedeti în linkurile de mai jos rezultatele cercetătorilor și recomandările specialiștilor.
Cercetări efectuate de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase:
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2004973?query=featured_home
Recomandări AICARR:
Recomandări OMS:
https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/getting-workplace-ready-for-covid-19.pdf
Ai grija de tine și de familia ta. Aplică măsurile recomandate de autorități pentru a-ti proteja familia. Respectă măsurile de igienă și nu uita să aerisești în permanență casa ta.