Cum se face ventilația piscinei ?

Ce poate fi mai relaxant decât o baie in piscina proprie? Așa ca te-ai gandit sa-ți pui în plan construcția unei piscine la tine in casa. Ei bine, aceasta este o încăpere cu umiditate ridicată respectiv este mai greu sa mentii un microclimat corect, de aceea este important să aveți o atitudine serioasa in ceea ce priveste montarea unui sistem de ventilatie. Din cauza unei proiectari greșite și alegerea incorectă a sistemului de ventilație pot duce la rezultate nedorite  precum umiditate crescuta, igrasie si mucegai generând astfel cheltuieli foarte mari cu remedierea situației create.

          De ce am nevoie de ventilație pentru piscină?

 Confortul și microclimatul din încăperea piscinei precum și fiabilitatea și  durabilitatea întregii structuri depinde direct de cât de corect a fost proiectat și instalat sistemul de ventilație al bazinului.

Puteți să deschideți geamurile pentru a ventila piscină. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că în timpul iernii, această „ventilare” va duce la scăderea temperaturii din interior cee ce înseamna costuri mai mari cu încălzirea, deoarece toată căldură produsă de sistemul de încălzire va ieși afară.

În cele din urmă, un nivel crescut de umiditate este dăunător pentru sănătatea umană. La o rată de umiditate relativă  ce depășește  70%, piscină nu poate fi un loc pentru recreere și sport ci un factor daunător sănătății.

Cum creezi condiții confortabile în incinta piscinei?

Pentru a creea un microclimat sănătos, este necesar să aflăți care sunt factorii care afectează nivelul de umiditate din bazine și numai atunci puteți calcula cum să eliminați excesul de umiditate. Specialiștii relatează că, atunci când se proiectează ventilația în bazine, sunt luați în considerare următorii indicatori:

Specialiștii recomandă păstrarea temperaturii apei la nivelul de 26-29 ˚C în piscină pentru adulți, și la 30-31˚C în piscină pentru copii. Temperatura optimă a aerului din încăpere trebuie să fie cu 2-3˚C mai mare dacât temperatura apei din piscină, iar umiditatea relativă optimă este de 50-70%. Pe baza acestor parametri puteți calcula volumele de evaporare a apei pe zi și cantitatea necesară de schimb de aer pentru anotimpuri diferite și apoi să decideți ce sistem de ventilație trebuie instalat.

Ca si metode utilizate pentru ventilarea unei piscine interioare sunt:

  • Montarea pe peretii din camerele adiacente a unor ventilatoare speciale care permit evacuarea aerului , iar pe peretele camerei cu piscina este amplasata o grila de admisie. Acest tip de ventilatie este  montat inca din faza de constructie
  • Dezumidificatoarele staționare, pentru amplasarea lor este necesară o cameră specială, cel mai adesea asemenea dezumidificatoare sunt instalate în complexe sportive și parcuri acvatice. Admisia si evacuarea aerului trece prin tubulatura de comunicare cu sursa se aer.
  • Sisteme de canale care funcționează de la o pompă de căldură în conformitate cu circuitul de freon.
  • Sistem ce permite admisia si evacuarea aerului, care funcționează în combinație cu recuperator de caldura din cupru. Un avantaj in pus il aduce acest recuperator de caldura din cupru care este un bun conductor termic si un antiseptic natural. Aceste caracteristice ale sale dezinfecteaza aerul si il incalzeste. Cu alte cuvinte ve-ti avea incaperea cu piscina atat aerisita cat si cu un aport de aer proaspat , curat si incalzit. Astfel, nu este permisa diferentele de caldura , respectiv probabilitatea aparitiei condensului si mucegaiului.

De exemplu, dacă aveți o piscină mică, de 3×4 m, temperatura apei este de 26 C˚ și aerul este de 27 C˚, umiditatea relativă recomandată este de 60%. La astfel de parametri, se va evapora un volum de 2,2 litri de apă pe oră.

Pentru a menține o umiditate de 60% în aceste condiții, este necesară montarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură cu o capacitate de schimb al aerului de:

– vara, de 707 m3 / oră

– iarna, de 155 m3 / oră

În concluzie, fără un sistem de ventilație cprespunzător, este imposibil să mențineți un microclimat sănătos în piscină. Trebuie să luati in considerarea ca dezumidificatoarele indepartareza doar temporar umezeala excesivă, și nu va există un efect de durata. Pentru o soluționare permanentă este necesar să rezolvați cauzele, nu doar consecințele.

Care sunt cele mai bune sisteme de ventilație pentru piscine?

Experții susțin că pentru a menține un nivelul optim de umiditate în bazinele mici și mijlocii, este suficient să instalați un singur sistem de ventilație cu capacitare mare de evacuare. Pentru piscinele mari, în special pentru cele cu mulți vizitatori, este necesar să se instaleze și sisteme de ventilație și dezumidificatoare speciale de aer.

În acest caz, sistemul de ventilație ușurează semnificativ sarcina dezumidificatoarelor. Pentru a face față excesului de umiditate de la piscină doar cu dezumidificatoare, trebuie să achiziționați și să montați o instalație de dezumidificare foarte puternică și foarte costisitoare.

Beneficiile instalării dezumidificatoarelor în tandem cu o instalație de ventilație a aerului sunt evidente:

1.    Un sistem de ventilație consumă de zece ori mai puțină energie decât un dezumidificator, ceea ce înseamnă că, atunci când porniți sistemul de ventilație pot fi reduse semnificativ costurile cu energia electrică.

2.    Dacă este instalată o ventilație corespunzătoare, dezumidificatoarele pot funcționa doar periodic, fără a reduce din confortul vizitatorilor.

3.    În cele din urmă, sistemele de ventilație sunt de câteva ori mai ieftine decât dezumidificatoarele.

Prin urmare, este mai avantajos și mai corect, din punct de vedere al proiectării, să instalați un sistem de ventilație în tandem cu dezumidificatoare.

O solutie este montarea unui sistem de ventilatie cu dublu flux si recuperare de caldura PRANA  care vă va ajuta sa faceți economii mari cu sistemul de încălzire a piscinei.

Proiectarea sistemului de ventilație pentru piscină ar trebuie încredințată profesioniștilor.

Contactați-ne și obțineți un proiect de ventilație gratuit pentru piscină dvs.

Avantajele oferite de Sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura

  • Evitarea formarea condensului nedorit și al ruginei pe metale și alte elemente ale structurii. Astfel, veți preveni distrugerea clădirii. Și, bineînțeles, nu trebuie să uităm de lucrul principal;
  • Evitarea formarii mucegaiului si igrasiei
  • Va ajuta sa oferiti o cantitate suficientă de aer proaspăt oamenilor care vor folosi piscină le vom asigura confortul și comoditatea iar ei o să va viziteze din nou.
  • Va incalzi aerul admis in incapere ,astfel sunteti protejat de posibile afectiuni ale sistemului respirator dar si imunitar.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SOLICITĂ OFERTA PERSONALIZATĂ

Pentru a afla prețurile produselor sau alte informații necesare, apelați-ne cu încredere.