Fiecare clădire, fie ea veche sau nouă, are nevoie de un sistem eficient de ventilație mecanica. Acesta trebuie să asigure circulația corectă a aerului în interior și, deosebit de important, să mențină un nivel optim al umidității.
În cazul clădirilor insuficient ventilate apar adesea probleme ce se pot vedea cu ochiul liber – igrasie, condens și mucegai pe perete. Acest trio nedorit apare pe pereti ca urmare a umiditatii ridicate si lipsei de ventilatie din incapere. Acestea pot fi enervante din punct de vedere estetic însă, marea problemă nu este dată de aspect, ci de faptul că pune în pericol sănătatea.
Igrasia este primul semnal de alarmă. Pereții umezi sunt un fenomen întâlnit în mai toate locuințele din România și, din păcate, nu sunt considerați a fi ceva grav. Abia atunci când umezeala dă naștere mucegaiului oamenii caută soluții în acest sens, iar majoritatea sunt destinate eliminării lui, nu a cauzelor care îl generează.
Retine un aspect important: Igrasia si mucegaiul vor aparea din nou daca nu eliminati cauza aparitiei lor.
Deci daca aveti mucegai pe pereti, mai intai trebuie sa rezolvati problema umiditatii ridicate, care poate fi rezolvata cel mai eficient printr-o ventilatie eficienta a incaperilor.
Înainte de a descrie principalele cauze ale apariției mucegaiului este necesar să înțelegem ce este acesta.
Astfel, putem spune că mucegaiul este o ciupercă microscopică saprofită sau parazită, care are nevoie de un mediu cald și umed pentru a se dezvolta. El este responsabil de nenumărate afecțiuni respiratorii și, în cazuri mai grave, poate afecta sistemul nervos, cauzând febră, dureri de cap, dificultăți de concentrare și chiar depresie.
Cauzele apariției mucegaiului în casă sunt diverse și pot fi împărțite în două mari categorii:
cauze ce țin de proiectarea și realizarea construcției;
cauze ce țin de activitățile desfășurate de către locuitorii casei
lipsa unei ventilatii
În ceea ce privește realizarea construcției, se prea bine știe faptul că locuințele moderne sunt proiectate astfel încât să asigure o etanșare perfectă. Aceasta poate fi utilă atunci când este vorba de menținerea temperaturii dorite în interior însă, în ceea ce privește aerisirea, cauzează multiple probleme.
Activitățile desfășurate de locuitorii casei pot contribui și ele la apariția mucegaiului. Gătitul, călcatul, băile fierbinți și uscarea rufelor în interior sunt doar câteva dintre acestea.
Tot la baza apariției acestui „inamic” se mai găsesc și alți factori dintre care: țevile fisurate, care permit infiltrarea apei în interiorul pereților (problemă deseori invizibilă, dar care poate fi depistată după miros) și acoperișul defect al locuinței care, dacă nu este reparat la timp, permite apei să se scurgă din tavan pe pereți și creează condiții optime dezvoltării mucegaiului.
Igrasia si mucegaiul pe pereti apare ca urmare a umiditatii ridicate si lipsei de ventilatie din incapere. Exista multi producatori care ofera solutii chimice de inlaturare a mucegaiului de pe pereti .
Mucegaiul poate fi de mai multe tipuri, fiecare având propriile caracteristici și „locuri preferate” în care se dezvoltă.
Dintre tipurile de mucegai cel mai des întâlnite se pot menționa:
Mucegaiul alb – este cel mai comun tip de mucegai, fiind ușor de recunoscut din cauza culorii albe și a aspectului ca de vată, alb-gri;
Aspergillus – se întâlnește în mod frecvent în natură (porumb sau nuci), dar se poate găsi și pe suprafața anumitor alimente precum pâinea sau cartofii;
Cladosporium – poate fi găsit pe textile sau pe suprafețele lemnoase;
Penicilium – având culoarea verde, albastru sau o combinație între cele două, acesta este un tip de mucegai care poate fi găsit atât pe fructe și legume, cât și pe suprafețele din locuință (pereți, tapet, covoare) și în colțurile subsolurilor;
Stachysbotrys – de o culoare negru-verzuie, stachysbotrys este un mucegai care apare mai des pe lemn și pe panourile din gips.
În momentul în care mucegaiul își face simțită prezența într-o locuință nu există loc de amânare. Acesta trebuie înlăturat în mod mecanic, în comerț existând foarte multe produse concepute pentru a-l elimina.
Din păcate, odată curățat, nu există garanția că nu va reapărea. Atâta timp cât cauza nu este înlăturată, va fi necesar ca periodic să se apeleze la soluții de curățare. Pentru a nu pierde timp prețios și bani, este recomandat să se investească într-un sistem de ventilație mecanica cu recuperare de caldura.
Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură Prana nu doar că va asigura un nivel optim al umidității în locuință, ci și un aer mereu curat, care va proteja sănătatea celor din interior.
Printre avantajele unui astfel de sistem de ventilație se numără:
– înlătură în mod definitiv cauzele apariției umezelii, a condensului de pe geamuri, a igrasiei și a mucegaiului;
– atât admisia, cât și evacuarea aerului se realizează simultan, așadar în cameră nu se înregistrează diferențe de presiune;
– grație proprietăților sale, asigură o recuperare de căldură excelentă, decontaminând totodată aerul admis;
– este silențios și poate fi utilizat foarte ușor, cu ajutorul unei telecomenzi;
este ascuns în totalitate în grosimea peretelui și poate fi montat rapid, în aproximativ două ore, fără să existe necesitatea unor lucrări de reparație;
– are un consum mic de energie, pentru modelele rezidențiale acesta fiind situat între 6 Wh și 32 Wh.
Specialiștii noștri vă vor ajuta la calcularea corectă a schimbului de aer necesar al incintei și la alegerea modelului optim de recuperator.
Pentru a afla prețurile produselor sau alte informații necesare, apelați-ne cu încredere.