Schimbul de aer la grădiniță este departe de a fi normal: de obicei de cinci ori mai puțin decât este necesar. Grădinițele sunt nevoite să-și deschidă ferestrele pentru a rezolva cumva situația. În consecință, ei irosesc căldură prețioasă, aruncând de fapt banii cheltuiți pentru încălzirea spațiului.
De aceea, auditorii energetici consideră că lipsa ventilației este cel mai mare dezavantaj al grădinițelor. Ca urmare, ferestrele devin „transpirate” și apar ciuperci pe pereți. Aceasta, la rândul său, distruge clădirea și înrăutățește bunăstarea copiilor.
Lipsa aerului proaspăt provoacă copiilor îmbolnăviri frecvente și exacerbarea reacțiilor alergice cronice.
Majoritatea grădinițelor au doar ventilație naturală, ceea ce înseamnă că aerul pătrunde prin crăpăturile ferestrelor, ușilor și acoperișurilor.
Datorită faptului că în grădinițe se montează din ce în ce mai des ferestrele din plastic etanșe, efectul ventilației naturale este practic eliminat. De aceea este obligatorie ventilația forțată.
Deoarece grădinițele sunt locuri aglomerate, este important să le aerisești. Și aici ventilația naturală (puțuri de evacuare centrale și ferestre deschise) nu este suficientă.
Ventilația artificială de alimentare și evacuare este proiectată în bucătării, toalete și spălătorii.
1. Înainte de a vă decide să cumpărați un recuperator, acordați atenție procesului pregătitor de alegere a unui aerisire. Luați în considerare scopul funcțional al camerei: dormitor, sală de jocuri, bucătărie, dulap, baie. Este important să înțelegeți în ce camere și cât timp petrec copiii.
2. Volumul schimbului de aer pe oră în grădinițe se calculează în funcție de volumul încăperii. Aceasta ține cont de coeficientul special prevăzut de codurile de stat în domeniul construcțiilor.
S * h * k = m3/h
De exemplu, dacă sala de jocuri are o suprafață de 50 m² și o înălțime de 3 m, atunci o oră necesită 225 m3/h de aer proaspăt.
3. Este interzisă instalarea conductelor de aer de tranzit prin dormitoare și săli de jocuri.
Funcția sistemului de ventilație din grădiniță este de a înlocui aerul poluat cu aer proaspăt în timp util și necesar. Ventilația poate fi prin evacuare (poate să funcționeze numai sub ferestre cu scurgeri) sau prin alimentare și evacuare. În cel de-al doilea caz, proiectarea ventilației și încălzirii este adesea efectuată ținând cont de posibilitatea de recuperare a căldurii: aerul evacuat trece în apropierea canalului de alimentare, oferindu-i o parte din căldură. Nu în ultimul rând este calitatea schimbătorului de căldură. Cel mai bine este dacă schimbătorul de căldură este de tip plăci și din cupru.
Experții recomandă instalarea recuperatoarelor ca fiind cea mai eficientă soluție energetică în ventilație. Desigur, organizarea sistemului de ventilație este o decizie strategică: este necesar să faceți un proiect, să cumpărați recuperatoare, să instalați sisteme. Cu toate acestea, beneficiile utilizării recuperatorului se simt în primii ani de funcționare: aerul este mereu proaspăt, pierderile de căldură sunt semnificativ reduse, iar copiii sunt mai puțin bolnavi în perioada epidemiologică.
Contactează-ne și beneficiază de experienta și sfaturile unei echipe de consultanți 100% specializați in sisteme de ventilație. Către magazinul nostru online aici.
Pentru a afla prețurile produselor sau alte informații necesare, apelați-ne cu încredere.