Întrebari și răspunsuri

 • Ce este un recuperator de căldură?

   

  Recuperator (din engl. Recuperation -. Primire inversă, din lat. - Recuperator - cel care întoarce) - este un schimbător de căldură care utilizează căldura de la o sursă externă. Aceasta este una dintre cele mai eficiente metode de ventilare a încăperilor. Aerul cald evacuat din încăpere cedează căldura aerului admis de afară prin pereţii schibătorului de căldură. Datorită recuperatorului de căldură Prana, coeficientul de eficiență energetică ajunge la  până la 95%. Faptul că sistemul Prana conţine un fltru G3 și nu conţine filtre HEPA, permite alimentarea încăperilor cu aer proaspăt cu un coeficient de calitate energetică de 95-97%. În timpul verii acesta păstreză răcoarea şi confortul aerului condiţionat. Acesta este un beneficiu dublu: în primul rând, aerul condiţionat va funcţiona mai puţin (şi, prin urmare, - va fi mai ieftin), şi în al doilea rând, se realizeză economii semnificative de energie în timpul funcţionarii sale (recuperatorul Prana consumă - până la 17 W*ora medie).


   

 • Ce este sistemul de ventilare descentralizat cu recuperare de căldură PRANA?

   

  Sistemul de ventilare cu recuperare de căldură PRANA - are diametrele standard de (150mm, 200mm). Se montatează în partea superioară a unui perete exterior. Se execută o gaură de diametru corespunzător, se foloseste spumă de montaj şi se montează unitatea de lucru in perete. Rămân vizibile doar capacul din interior cu grila de ventilaţie și o grilă de ventilaţie în exterior, pe faţadă.

  Ventilarea încăperii se produce prin procesul de introducere mecanică a aerului prin schimbătorul de căldură şi evacuarea simultană a aerului cald din încăpere, care, trecând prin schimbătorul de căldură cedează caldura aerului proaspăt care intră în încăpere.

  Cu toate acestea, fluxurile de aer sunt separate în interiorul recuperatorului, iar la "intrare-ieşire" nu se amestecă între ele.

  Atunci când ventilaţia funcţionează în timpul verii, procesul este invers, respectiv, se produce procesul de răcire a aerului admis în încăpere. Sistemul de ventilare se conectrază la reţeaua electrică cu tensiune 220W curent alternativ şi frecvenţa de 50Hz.


   

 • Ce este PRANA?

   

  Prana (în alte surse - prane) înseamnă în limba sanscrită "respiraţie" (din rădăcina prā - a umple, şi termenul latin plenus - plin). Prana este energia şi forţa vitală, psihică şi spirituală care susţine deopotrivă atât acţiunile şi manifestările corpului cât şi pe cele ale minţii.

  "Prana" este acea componentă bioenergetică a aerului, care include compoziţia ionică şi mulţi alţi indicatori.

  Noi ştim că rezistenţa imunitară, mentală şi umană este direct dependentă de componenta energetică a aerului. Acesta este motivul pentru care persoanelor care respiră aer artificial (scafandri, piloţi şi astronauţi), li se oferă un concediu prelungit cu vizită obligatorie în sanatorii la mare sau în păduri de pin.

  De asemenea, după ce lucrăm mult la birou simţim o dorinţa de a merge "în aer liber". Lipsa "pranei" din aer duce la scăderea productivităţii, la creşterea stărilor de oboseală, depresie şi înrăutăţirea stării psihice a persoanelor. Cercetătorii au stabilit că pentru a asigura "Prana" unei familii de trei persoane, schimbul de aer minim trebuie să fie 50m³/ora, aerul trebuie să provină exclusiv din exterior, fără influenţe mecanice şi pe o conducta nu mai lungă de 1 m.


   

 • Care sunt avantajele sistemului de ventilare cu recuperare de căldură Prana - faţă de alte sisteme de ventilare?

   

  Sistemul de ventilare cu recuperare de căldură Prana - a fost proiectat pentru a elimina fenomenele negative din încăperi: umiditate ridicată, mucegai, igrasie. Și conceput cu scopul de a crea condiţii confortabile de viaţă pentru oameni. Dupa ce am luat în considerare toate experienţele anterioare din industrie, am conceput propriile noastre sisteme de ventilare.

  Sistemele noastre de ventilare au o serie de avantaje, şi anume:

  - Dimensiuni compacte. Acesta vă permite să economisiţi suprafaţă utilă, deoarece întregul recuperator este ascuns în grosimea peretelui, vizibile sunt doar grilele de ventilaţie;

  - Viteză şi uşurinţa de instalare. Montajul se poate face în două ore, fără praf şi fără a fi nevoie ulterior de alte lucrări de reparaţie

  - Schimbătorul de căldură este confecționat din cupru. Cupru are o conductivitate termică foarte ridicată. Cupru este un antiseptic natural, ceea ce face imposibilă acumularea bacteriilor şi a germenilor în interiorul unităţii de lucru. Cuprul nu rugineşte şi nu se deteriorează în timp;

  - Admisia şi evacuarea aerului se face simultan, fără a se amesteca fluxul de aer;

  - Consumabile ieftine. Un filtru G3 care necesită înlocuire periodică costa 25ron;

  - Întreţinere uşoară şi simplă. Minim o dată pe an ar trebui să fie facută o curăţare mecanică a schimbătorului de căldură, care nu dureaza mai mult de 15 minute;

  - Economie de energie. Consumul de energie electrică în putere maximă în funcţie de model: 4-35W/oră;

  - Păstrează compoziţia bioenergetică naturală "Prana" pe care o deţine aerul;

  - Control simplu. Sistemul de ventilare este controlat de o telecomandă sau cu Aplicatia de telefon mobil;

  - Capacitatea de a reduce activitatea în modul de funcționare "Noapte" silenţios;

  - Calitate garantată de o experienţă de peste 15 ani;

  - Preţ corect şi accesibil ca raport "preţ- calitate";

  - Garanţie produs 2 ani.


   

 • Cu ce este diferit recuperatorul PRANA faţă de ventilatoarele cu flux reversibil?

   

  Recuperatorul Prana, spre deosebire de ventilatoare cu flux reversibil, asigură admisia şi evacuarea simultan, iar fluxurile de aer din sistem nu se amestecă. Aceasta este una dintre principalele avantaje ale sistemului de ventilaţie Prana faţă de cele cu flux reversibil. Ventilatoarele cu flux reversibil funcţionează alternativ, întâi evacuează şi apoi alimentează încăperea cu aer. Prin urmare pentru funcţionarea corectă a sistemului de ventilare sunt necesare două astfel de unităţi de ventilare intr-o încaprere, care să funcţioneze simultan.

  Tocmai din acest motiv, ventilatoarele cu flux reversibil ar trebui să fie instalate în perechi. Atunci când o unitate evacuează, cealaltă compensează prin admisie. Ignorarea recomandărilor producătorilor pot duce la consecinţe ireversibile. Primele sisteme de ventilare cu flux reversibil care au fost dezvoltate de inginerii germani erau vândute numai în kit dublu. Iar sistemul de ventilare Prana este proiectat să funcţioneze cu o singură unitate de lucru în încăpere.

  Şi în materie de eficientă energetică trebuie să luăm în considerare de asemenea diferenţe fundamentale. Având în vedere că schimbătorul de căldură Prana face transferul de căldură în mod continuu şi simultan, şi eficienta energetică a recuperatorului PRANA este constant ridicată. Însă producătorii ventilatoarelor cu flux reversibil măsoară eficienţa energetică în momentul de vârf al performanţei schimbătorului de căldură, iar cu fiecare secundă după momentul de vârf al schimbătorului de căldură, eficienţa scade şi aerul admis în încăpere devine mai rece.


   

 • Recuperatorul Prana este diferit de aparatul de aer condiţionat?

   

  Aerul condiţionat răcoreşte aerul vara şi il încălzeşte în timpul iernii, dar nu alimentează încăperea cu aer proaspăt şi curat. Spre deosebire de aparatele de aer condiţionat, Sistemul de ventilare cu recuperare de căldură Prana ne oferă aer curat, menţinându-l cald sau rece datorita sistemului de recuperare de căldură.

  În plus, instalaţia de aer condiţionat are un filtru, care, în anumite circumstanţe poate fi o sursă periculoasă de acumulare de praf, bacterii şi virusuri, care pătrund ulterior în organismul uman. Toate funcţiile suplimentare ale aerului condiţionat sunt de fapt o modalitate de a creşte valoarea şi, în parte, o modalitate de a neutraliza impactul lui negativ.

  Sistemul de ventilare cu recuperare de căldură Prana functionează foarte bine împreuna cu aerul condiţionat din încăpere, practic se completează reciproc. Aerul condiţionat face răcoare iar recuperatorul Prana alimentează încăperea cu aer proaspăt şi curat, pastrând răcoarea în încăpere cu ajutorul schimbătorului de căldură.


   

 • Se poate utiliza sistemul de ventilare cu recuperare de căldură PRANA - ca hotă de bucătărie?

   

  Recuperatorul PRANA nu poate fi instalat deasupra unei surse de foc deschis, şi nu poate fi folosit pe post de hotă de bucătărie. Cu toate acestea, recuperatorul Prana poate fi perfect utilizat ca şi ventilare suplimentară pentru bucătărie. Acest sistem de ventilare asigură întotdeauna o cantitate de aer proaspăt cu 8% mai mult decât aerul evacuat, fapt care ajută la funcţionarea mai eficientă a hotei de evacuare a gazelor arse.


   

 • Ne poate proteja sistemul de ventilare Prana de otrăvirea cu monoxid de carbon?

   

  Sistemul de ventilaţie PRANA întotdeauna asigură cu 8% mai mult volum de admisie aer decât aerul evacuat. Este important să luăm în considerare acest lucru, pentru că compensează funcţionarea conductelor de evacuare din bucătărie şi din baie. Datorită acestei distribuţii proporţionale a debitului de admisie și evacuare este posibilă prevenirea fenomenului nedorit de vacuum. Acest fenoment aparent inofensiv se manifestă prin - răspândirea mirosurilor din bucătării şi băi în întreagă locuinţă. Dar adevărata ameninţare pentru viaţă sunt produsele de ardere care nu pot fi evacuate şi se infiltreza în camerele de locuit. Otrăvirea cu monoxid de carbon este principala ameninţare a sistemelor de ventilare neechilibrate


   

 • Este echipat sistemul de ventilare PRANA cu filtre şi plase de protecţie?

   

  Recuperatorul Prana are un filtru G3 pentru praf și polen și nu are filtre HEPA. Din moment ce în orice filtru  HEPA se acumulează rapid praf şi resturi organice, atunci, după o perioadă scurtă de timp sistemul de ventilaţie devine poluant prin aceste filtre. Un astfel de filtru, în timp, face mai mult rău decât bine.

  În plus, filtrele sunt consumabile și necesită înlocuirea periodică, care din păcate, în cele mai multe cazuri nu se întâmplă. Pentru unii este scump iar alţii uită pur şi simplu să o facă. Şi de regulă, scopul principal al filtrelor nu este de purificare a aerului ci de prelungire a duratei de funcţionare a sistemului de ventilaţie în sine.

  În schimb, sistemele de ventilare PRANA sunt protejate cu grile şi cu plase speciale si cu un filtru tip G3 care nu denaturează calitatea aerului şi, în acelaşi timp, împiedică pătrunderea insectelor, pufului, prafului și polenului şi a altor particule mici din aer. În plus, datorită proprietăţilor naturale ale cuprului (un antiseptic natural cu proprietăţi foarte apropiate de argint) din schimbătorul de căldură, se crează un mediu ostil pentru viruşi, bacterii, şi microbi.

   

   

 • De ce sistemul de ventilare PRANA nu are o ionizare artificială a aerului?

   

  Deoarece sistemul de ventilare PRANA funcţionează cu curent continuu şi are o cale scurtă de transfer al aerului în încăpere, energia naturală a ionilor şi compoziţia aerului rămâne aceiaşi. Mai mult decât atât, datorită proprietăţilor naturale ale cuprului şi al materialului plastic din care este fabricat sistemul de ventilare PRANA, atunci când trece aerul prin sistem, se generează o energie statică care alimentează ionii şi le prelungeşte durata de viaţă. Prin urmare, montarea în recuperatorul PRANA a unor sisteme de ionizare artificială a aerului nu are sens.


   

 • Se formează condens în interiorul unităţii de lucru a sistemului de ventilare PRANA?

   

  Sistemul de ventilare propus de noi - este un echipament de climatizare, şi, la fel că orice alt echipament de climatizare, are premisele pentru formarea condensului.

  Cu toate acestea, datorită soluţiilor inovatoare de design, se formează o cantitate foarte mică de condens care, datorită fluxului de aer, este evacuată afară sub formă de vapori.

  În afară de aceasta, schimbătorul de căldură este montat în perete la un unghi de 3-5 ° înspre exterior, ceea ce permite prin intermediul unor canale speciale, evacuarea condensului în mod natural în exterior.


   

 • Nu îngheaţă sistemul de ventilare PRANA în perioada de iarnă?

   

  Pe parcursul întregii perioade de producţie şi funcţionare a recuperatoarelor PRANA, pâna acum, nu au fost înregistrate cazuri de îngheţ la temperaturi de funcţionare de până la -15°C. Pentru a se adapta la condiţiile vitrege de iarnă, inginerii noştri au dezvoltat o funcţie suplimentară "PREÎNCĂLZIRE", care vă permite să extindeți gama de temperatură de utilizare confortabilă a sistemelor de ventilaree "Prana" pana la -30°C. Această funcţie poate fi comandată suplimentar pentru gama rezidenţială şi comercială. Consumul suplimentar de energie pentru funcţia "PREÎNCĂLZIRE" este - consumul este de până la 55 W*oră.


   

 • Câtă energie consumă sistemului de ventilare propus de PRANA?

   

  Consumul de energie, în funcţie de modelul de recuperator şi de modul de funcţionare, este de la 4W*oră până la 310W*oră pentru unitățile industriale.


   

 • Ce debit de aer asigură sistemului de ventilare PRANA?

   

  Gama rezidenţială de sisteme de ventilare PRANA asigură o admisie de până la 185 m³/oră şi o evacuare de până la - 177 m³/oră

  În modul de funcționare "Noapte" recuperatorul PRANA asigură o admisie de 25 m³/oră, evacuarea în acest caz este de 20 m³/oră, + 9 viteze între aceste două moduri de funcţionare.

  În scopul de compensare a activitatii canalelor de evacuare existente (hotă, ventilație baie), aerul proaspăt admis este întotdeauna cu 5-8 metri cubi mai mult decât aerul evacuat.


   

 • Ce coeficient energetic de recuperare de căldură poate fi atins cu un sistem de ventilare descentralizat PRANA?

   

  Echipamentele noastre de ventilare realizează economii de căldură de până la 95%. Este important de specificat ca acesta este randamentul maxim obtinut in condiții de laborator unde se elimina influiența altor factori atmosferici cum ar fi: umiditatea aerului, nivelul de compuși volatili din aer, sau presiunea atmosferică, care poate influiența randamentul echipamenului.


   

 • Care este nivelul de zgomot al sistemului de ventilare PRANA?

   

  Sistemul de ventilaţie PRANA funcţionează în mai multe moduri. Nivelul de zgomot la distanţa de 3 m de dispozitiv, în timpul funcţionarii la capacitate maximă a sistemului de ventilare PRANA - nu depăşeşte valoarea de 54 dB, ceea ce este comparativ cu zgomotul aparatului de aer condiţionat in viteza maxima. În modul de funcţionare "Noapte" sistemul de ventilare funcţionează aproape silenţios şi are un nivel de zgomot de doar 13dB. Important de specificat ca 99% din timp recuperatorul Prana o să funcționeze în vitezele mici de viteză, viteza maximă fiind folosită doar pentru o aerisire rapidă.


   

 • Permite sistemul de ventilare PRANA pătrunderea în încăpere a zgomotului de afară?

   

  Sistemul de ventilare cu recuperare de căldură PRANA - este un sistem echipat cu un schimbător de căldură din cupru. Datorită faptului că unda de sunet, înainte de a întra în camera, urmează un traseu complex şi rupt prin intermediul schimbătorului de căldură, amplitudinea scade. Ca urmare, nivelul de zgomot este de 7-8 ori mai redus decat cel de la sursă.


   

 • Există posibilitatea să pătrundă praful din stradă în cameră prin sistemul de ventilare PRANA?

   

  Sistemul de ventilare PRANA este montat în partea superioară a unui perete exterior. Prin urmare, probabilitatea de a intra praf din stradă prin recuperator nu este mai mare decât cea printr-o fereastră deschisă.

  În schimb, sistemele de ventilare PRANA sunt protejate cu grile şi cu plase speciale si un filtru G3, care nu denaturează calitatea aerului şi, în acelaşi timp, împiedică pătrunderea insectelor, pufului , prafului, polenului şi a altor particule mici din aer. În plus, datorită proprietăţilor naturale ale cuprului (un antiseptic natural cu proprietăţi foarte apropiate de argint) din schimbătorul de căldură, se crează un mediu ostil pentru viruşi, bacterii, şi microbi.


   

 • Are nevoie de mentenanţă sistemul de ventilare cu recuperare de căldură Prana?

   

  Sistemul de ventilaţie Prana este un echipament cu auto-curăţare. Dar, o dată pe an (în locaţii cu un nivel ridicat de poluare a aerului - de mai multe ori), este necesar să se efectueze o curăţare mecanică a schimbătorului de căldură care nu durează mai mult de 15 minute.

  Pentru a face acest lucru, se deschide grilajul interior, se extrage schimbătorul de căldură din unitatea de operare, după care se curată cu o laveta umedă. Se usucă schimbătorul de căldură şi se montează la loc. Atunci când se efectuează aceste operaţiuni sistemul de ventilare trebuie deconectat de la alimentarea cu energie

 • Cum scap de umezeala, igrasia şi mucegaiul de pe pereţi? Poate fi de ajutor in acest sens sistemul de ventilare PRANA?

   

  Lupta cu mucegaiul şi igrasia începe cu eliminarea cauzelor apariţiei acestora. Mucegaiul, igrasia, ciuperca de perete, geamurile pline de condens, umiditatea ridicata în casă - toate acestea sunt consecinţele ale unei ventilații slabe.

  Geamurile termopan produc o separare ermetică a camerei faţă de exterior, ele sunt motivul principal pentru care nivelul de ventilare a încăperilor scade drastic.

  În fiecare casă există surse de formare a umidităţii (baie, bucătărie). În condițiile în care nu există ventilare în aceste încăperi, sau este insuficientă, umezeala se va acumula şi va face condens pe suprafeţele reci (geamuri, colţuri, pereţi exteriori). Rezultatul este o umiditate ridicată în apartament şi umezeală pe geamuri şi pereţi. In plus se produce o scădere bruscă a conţinutului de oxigen și o creştere a proporţiei de dioxid de carbon din aer. Acestea sunt condiţii ideale pentru apariția igrasiei şi mucegaiului care au un impact negativ asupra sănătăţii umane.

  Sistemul de ventilare Prana nu distruge igrasia şi mucegaiul care există deja . Zonele afectate trebuie tratate cu medicamente antifungice. Instalarea sistemului de ventilare va asigura in schimb o ventilare mecanică adecvată, va normaliza atmosfera și nivelul de oxigen în camera, şi va elimina umiditatea excesivă pe timp de iarnă adică cauzele apariţiei igrasiei şi mucegaiului.


   

 • În cât timp se poate răscumpăra sistemul de ventilare cu recuperare de căldură PRANA?

   

  Atunci când se calculează perioada de amortizare, trebuie luat în considerare faptul că recuperatorul PRANA, în primul rând, creează un microclimat confortabil în casă şi elimina efectele negative asociate cu "sindromul casei bolnave". Iar asta inseamnă un somn mai adânc și odihnitor și mai multa energie pentru toată familia.

  Aerul proaspăt şi curat ajută la prevenirea bolilor respiratorii, asigura un somn sănătos, energie şi stare de bine pentru toată familia. Datorită sistemului de ventilare Prana, se îmbunătăţeşte compoziţia calitativă a aerului din casă și se asigură un nivelul optim de umiditate care previne apariţia igrasiei şi mucegaiului.

  Costurile cu tratarea şi eliminarea permanentă a fenomenelor negative din locuinţă este semnificativ mai mare decât costul de instalare a sistemelor de ventilare.

  Pe lângă toate acestea, datorită recuperatorului, crește eficiența energetică a locuinței, care înseamnă economii cu cheltuielile de încălzire de până la 30% în timpul iernii, şi economii de până la 70% din bugetul energiei consumate pentru aerul condiţionat în timpul verii.


   

 • Ce alţi producători de sisteme de ventilare cu recuperare de căldură există pe piaţă?

   

  Astăzi pe piaţă românească există şi alţi producătorii de sisteme de ventilare cu recuperare de căldură cum ar fi: Atreea,  Ensy, Mitsubishi Ekectric, Daikin, Inventer, şi alţii.


   

 

Întrebări și comenzi