De ce este nevoie un sistem de ventilație în școli?

 

1. Cerințe privind ventilația în școală

2. Particularitățile ventilației în școală

3. Ce sistem de ventilație să aleg

4. Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură este soluția de ventilație optimă pentru școli

5. De ce să comandați de la noi 

Necesitatea montarii unui sistem de ventilatie in orice tip de incapere este evidenta, mai ales in cladiri populate, cum sunt gradinite, scoli, universitati, spitale, cladire de birouri. De ce ? Pentru ca ajuta la formarea unui microclimat sanatos si confortabil pentru cei ce se afla in incaperi dar si pentru cladiri.

Clădirile instituțiilor de învățământ școlare constau din spații de diferite dimensiuni și diferite scopuri funcționale: săli de clasa, săli de gimnastică, săli de mese, laboratoare de instruire, săli de calculatore și altele asemenea. Fiecare camera are propriile sale nevoi pentru schimbul de aer și patricularitati de ventilație diferite.

 Cerințe privind ventilația în școală

Este important de ținut cont de faptul că, în sălile de clasă normativul este de 16 m3/oră per elev. Pentru sălile de laborator și cursurile cu echipamente informatice, pentru o persoană este necesară o cantitate de 20 m3 de aer proaspăt pe ora. În sălile de sport și sălile de mese nu mai puțin de 50 m3/ora. În același timp, temperatura aerului permisă trebuie să se încadreze în limitele 16-22 ° C, umiditatea relativă a aerului între 30-60%, conținutul de CO2  până la 1000 ppm.

EFECTELE NOCIVE ale ventilației deficitare în școală

Dacă schimbul de aer nu este suficient, aflarea în astfel de spații reprezintă o amenințare la adresa sănătății copiilor.

  Nivel de concentrare scade,

  Starea de sănătate se înrăutățește,

  Manifestările alergice se agravează,

  În perioada epidemiologică elevii sunt mai des bolnavi.

Ferestrele deschise nu rezolvă decât în mică măsură problema, deoarece gălăgia de afară nu permite menținerea geamurilor deschise în timpul orelor, iar iarnă se formează curenți de aer care pot îmbolnăvi copiii, și se pierde căldură prețioasă care iese afară.

 Caracteristicile ventilației în școală.

Cel mai bine este atunci când în instituțiile de învățământ se montează un sistem de ventilație cu admisia și evacuarea forțată. Odată cu montarea geamurilor termopan, ventilația naturală nu mai este suficientă.

  Pentru a obține un echilibru pozitiv în clase, evacuarea aerului din încăpere ar trebui să fie mai mică decât admisia, pentru a creea o presiune pozitivă în interior.

  În sălile de clasa care au nevoi specifice de evacuare a aerului, se setează raportul între admisie și evacuare corespunzător cu specificul activității; un laboratorul chimic, un atelier sau sala de calculatoare etc.

  În bucătărie și toalete, sunt instalate sisteme de ventilație independente. Ventilarea sălii de mese și a bufetului este proiectată în conformitate cu normele unităților de alimentație publică din România.

Ce sistem de ventilație să aleg ?

Pentru instituțiile de învățământ școlare, este necesar să se instaleze sisteme de ventilație cu recuperare de căldură și dublu flux. Acestea sunt unități de ventilație în care există două ventilatoare la capete care se rotesc în direcții opuse. În consecință, aerul de admisie și evacuare se deplasează simultan prin canale diferite în contraflux. Datorită schimbătorului de căldură, aerul evacuat cedează căldură către aerul admis în încăpere. Acest proces se numește recuperare de căldură. Astfel, aerul de afară ajunge proaspăt și încălzit la temperatura camerei în încăpere. 

Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură este soluția de ventilație optimă pentru școli

Atunci când alegeți un sistem de ventilație, trebuie să luați în considerație faptul că în timpul iernii, soluțiile de ventilare clasice răcesc semnificativ încăperea. Prin urmare, folosind acest tip de ventilație, va trebui să cheltuiți bani suplimentari pentru încălzirea spațiului. Dacă însă, instalați un sistem de ventilație cu recuperare de căldură, atunci, căldură internă va fi păstrată în interior împreună cu aerul proaspăt și curat, în timp ce aerul viciat va fi evacuat afară.

De asemenea, este important că atunci când se evacuează aerul din clase, să se elimine excesul de umiditate, care este cel mai mare dușman al oricărei construcții. Din cauza umidității în exces apar pe pereți igrasia și mucegaiul, pe geamuri se formează condens. Numai o ventilație cu recuperare de căldură poate face față în mod eficient acestor probleme.

Alegeți soluția cea mai potrivită pentru a crea un mediu placut pentru elevi, profesori cât și întreg personal.

mai eficientă soluție de ventilație din punct de vedere energetic.

Articole recomandate

SOLICITĂ OFERTA PERSONALIZATĂ

Pentru a afla prețurile produselor sau alte informații necesare, apelați-ne cu încredere.