ventilatie rezidentiala, ventilatie apartament

Cum să ventilezi corect casa ta?

 

 Calitatea aerului din interior are un impact semnificativ asupra starii dumneavoastra fizică și psihică, deoarece petrecem pana la 90% din timpul nostru intr-o incapere. Bineînteles că ne dorim să trăim intr-un mediu atat curat cat si placut.

De exemplu, aerul curat din pădure, din parc sau la mare, va face sa fiti mai puternic, vesel și mai bine dispus. Iar într-o cameră închisă, care nu a fost ventilată de mult timp, adesea apar dureri de cap, moleșeală  și senzația de somnolență. Doctorii numesc o astfel de afecțiune sindromul de oboseală constantă. În aceste cazuri este recomandată deschiderea geamurilor și ventilarea camerei cel puțin înainte de culcare. Tocmai lipsa de oxigen (lipsa de ventilație în apartament) duce la stari apatice.

În trecut, la construcția blocurilor, proiectanții acordau foarte puțină atenție ventilației apartamentelor. Prin urmare, în cel mai bun caz, există o tubulatură comună de evacuare în baie și în bucătărie, iar aerul proaspăt putea fi adus în casă numai deschizând geamurile. Același lucru este valabil și în cazul ventilației caselor private.

În timpul iernii, ventilarea prin deschiderea geamurilor va genera costuri suplimentare la caldura ,pentru ca aceasta se va pierde daca țineți geamurile deschise. Prin urmare, este necesar să cautati soluții de economisire a energiei în ventilația apartamentelor și locuințelor, adică, în timpul ventilației, să nu se producă pierderi de căldură.

Cum se face o ventilație eficientă în apartament?

Cu un sistem de ventilație în apartament sau casă care folosește căldura aerului evacuat pentru a încălzi aerul proaspăt și rece de afară din timpul iernii – acestea sunt  sistemele de venilatie cu recuperare de căldură Prana.

Avantajul major este că admisia aerului proaspăt și evacuarea aerului viciat se produce simultan și continuu. Astfel va ve-ti bucura de aer proaspat permanent fara sa aveti pierderi de caldura deschinzand gemurile pentru ventilare.

Recuperatoare Prana sunt proiectate astfel încât admisia aerului proaspăt și evacuarea aerului viciat din camera, să aibă loc simultan pe canale separate, fără amestecarea fluxurilor de aer la intrare-ieșire sau în mijlocul recuperatorului. Astfel obținem o eficientă energetică (recuperarea căldurii) de până la 92%.

Schimbătorul de căldură din cupru neutralizează microorganismele (bacteriile și microbii)  datorita proprietatilor sale, astfel nu necesită filtre suplimentare. Ve-ti obțineți un aer proaspăt, curat și preîncălzit de afară.

 În ceea ce priveste montajul, acesta este foarte simplu și poate fi executat cu ușurință în maxim 2 ore chiar și într-un apartament/casa deja locuit.

Cea mai bună ventilație în apartament este aceea care va ajuta sa rezolvati  problemele aerului viciat, imediat dupa instalare. Cu recuperatoarele Prana, veți uita pentru totdeauna ce înseamnă umezeală, mucegaiul și igrasia economisind în mod semnificativ la încălzirea apartamentului.

Greșeli făcute la ventilația apartamentului

Imaginile de mai jos prezintă exemple de ventilație GREȘITĂ și ventilație CORECTĂ a unui apartament sau a unei case: 

Există și soluții convenționale de venilatie a apartamentului cum ar fi o priză naturală de aer. Aceste soluții asigura aer proaspăt în camera datorită diferenței de presiune naturală. De fapt, este la fel că o fereastră semi-deschisă. Prin urmare, nici o eficientă energetică, și nici nu se elimina aerul viciat din încăpere.

De asemenea, pe piață există așa-numitele ventilatoare de admisie, care sunt instalate sub calorifer. Aerul ajunge pe claorifer, se încălzește și apoi intră în camera. Este clar că, prin această metodă, aerul nu are suficient timp să se încălzească, și nu rezolvă aerisirea în încăpere. În plus, există o mare probabilitate de înghețare în sezonul rece, deoarece instalația de aerisire însăși este montată din exterior și nu are izolație suplimentară.

Unii producători propun sisteme de ventilație cu încălzire suplimentară pe unitățile de ventilație. Acest lucru rezolvă problema aerului rece din stradă în timpul iernii, însă, desigur, această nu este o soluție economică, deoarece aerul rece trebuie încălzit special cu costuri suplimentare de energie electrică.

O altă soluție pentru ventilația apartamentelor sunt sistemele de ventilație centralizate care au canale speciale pentru a elimina aerul evacuat și pe cel admis. Însă este binecunoscut fatul că foarte des aceste sisteme de ventilație ajung în timp să fie contaminate din cauza bacteriilor care se dezvoltă pe canalele de ventilație. Un sistem de ventilație centralizat pentru a funcționa eficient trebuie să fie prevăzut în proiect încă din faza de proiectare, și se pretează mai mult pentru case. Astfel, doar un sistem de ventilație descentralizat cu dublu flux și recuperare de căldură poate face față în mod eficient ventilației apartamentelor.

 Recuperatoarele Prana din Gama Rezidențială – sunt cea mai bună soluție pentru ventilarea eficientă din punct de vedere energetic a apartamentelor și locuințelor.

Articole recomandate

SOLICITĂ OFERTA PERSONALIZATĂ

Pentru a afla prețurile produselor sau alte informații necesare, apelați-ne cu încredere.